dr Paweł Błaszczyszyn
Przyczyny tycia po rzuceniu palenia:
- Wraca węch i smak – to generuje apetyt (efekt wabiący).
- Płuca „przylegają” do żołądka, – jeśli się chce palić a człowiek nie może, wynagradza sobie to zamiast tego jedząc (efekt zamiast). W związku z odtruwaniem pojawiają się zmienne zapotrzebowania na energię, więc poziom cukru we krwi skacze. Ponieważ ośrodek głodu opiera swoją pracę na badaniu poziomu cukru, więc wskazuje wadliwe nadmierne zapotrzebowanie na energię w związku z tymi wahaniami.
- Paczka papierosów dziennie zatruwa organizm w stopniu zmuszającym do energochłonnego procesu oczyszczania, co zużywa ok. 25% bilansu dobowego energii. Po zakończeniu głównego odtruwania (ok. 2-3 mce.) nadmiar kalorii trafia do „zapasowych magazynów” w postaci nadwagi.
- Rozpuszczalne w ślinie smółki z palonych papierosów trafiając do żołądka stymulują trawienie zastępując naturalny mechanizm polegający na reakcji na rozpychanie pokarmem. Po rzuceniu mechanizm objętościowy nie działa początkowo dobrze, co powoduje tendencje do spożywania nadmiaru pokarmu, bo brak wszak kontroli.
- Organizm odtruwa się poprzez gromadzenie wody (płukanie), co fałszuje wskazania wagi odnośnie rzeczywistej nadwagi i te „wodne kilogramy” utrzymujące się od 3 m-cy. do 6 m-cy. zniechęcają do dalszych wysiłków dietetycznych.
Wysiłki utrzymania wagi to regularny ruch:
- minimum 30-50 min ruchu aerobowego dziennie.
- Regularne małe posiłki z przewagą warzyw i owoców.
Tzw. dieta śródziemnomorska.
- Powyżej 1500 ml płynów dziennie (niegazowanych)
- Raczej białe mięso i niedużo, dotyczy to także nabiałów i węglowodanów.
- Bardzo dokładne, powolne przeżuwanie pokarmów. Brak telewizji i lektur w trakcie jedzenia.