Problem zakwaszenia organizmu

dr Paweł Błaszczyszyn

Jedząc i pijąc, dostarczamy organizmowi składników mineralnych, niezbędnych do utrzymania stanu równowagi kwasowo-zasadowej, który jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą m. in. białko zwierzęce, wszelkie produkty konserwowe i wędliny, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herba-ta, alkohol i nikotyna, napoje gazowane to w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu również w wyniku stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru przyjmowanych leków, braku ruchu lub zbyt in-tensywnej aktywności fizycznej. Kwaśne metabolity są magazynowane w tkankach miękkich i stawach, szczególnie paluchów stóp, łokci, rąk i kolon, powodując stan zapalny i ból. Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miaż-dżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, podagra, zmiany zwyrodnieniowe stawów, dyskopatie, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Odkwasza organizm ruch powyżej pół godziny dziennie.
Pokarmy odkwaszające, do których należą: owoce, warzywa, orzechy, ziarna. Należy pić przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie. Choć raz dziennie mocz powinien być wodo-jasny. Warto rozgryzać starannie pożywienie, bo ślina ma odczyn zasadowy i nie jeść owoców bezpośrednio przed snem.